KORONA GÜNLERİNDE HEYBEYİ DOLDURMAK…

Sağlık ve boş vakit, kıymetini iş işten geçtikten sonra anladığımız en değerli iki varlığımız. Evlerimizden çalışmaya mecbur kaldığımız bu zaman dilimlerinde, içerisinde bulunduğumuz vakitleri iyi değerlendirerek hayatımızın geri kalan kısımlarında bizlere fayda sağlayacak önemli adımlar atabiliriz. Üstelik şu an hayatımıza yerleştireceğimiz bir davranışı alışkanlığa dönüştürmek için gerekli tekrarları yapabilecek kadar zamana da sahibiz.

Bu günleri fırsata çevirmek için yapacağımız ilk iş, kendi ihtiyaç analizimizi yapmak olmalıdır. Birtürlü zaman ayıramadığımız; ama yapmamız gereken işleri listelemeliyiz öncelikle. Bu düşünceden hareketle kendim için bir liste oluşturdum. Aynı zamanda her ihtiyaçla ilgili minik bir eylem planı ve tavsiyelere de yer verdim. Örnek olur diye paylaşıyorum. Herkes kendine göre bu çalışmayı yapabilir elbette.

  1. Ev halkımızla temel anlaşmalar yapmakla işe başlamalıyız. İlk önce henüz ne kadar süreceğini tam olarak kestiremediğimiz evde baş başa olma günlerimizin hepimiz için önemli bir fırsat olduğu ve bu çerçevede ev halkının hepsinin bir program dahilinde bu süreci değerlendirmesi gerektiği noktasında ev halkıyla fikir birliğine varmalıyız. Bunun akabinde de her bir aile ferdinin, çalışma saatlerini ve birlikte vakit geçirecekleri saatleri en üst düzeyde belirleyecek ortak aile çalışma programı hazırlamalıyız. Bu biraz zor oluyor; ama böyle bir program yapıp yüzde 70-80 uygulayabilmek bile programsızlıktan çok daha faydalı olacaktır.
  2. Geçimimizi temin ettiğimiz işimizle alakamızı devam ettirecek çalışma ortamını kendimize oluşturmalıyız. Toplantılarımızı, görüşmelerimizi ya daşimizle alakalı herhangi bir görevimizi uzaktan çalışma şeklinde yerine getirecek alt yapıyı kurmamız gerekir. Bu çerçevede işlerimizi yürüteceğimiz zaman aralıklarını, toplantı rutinlerimizi, görüşme saatlerimizi belli bir planla haftalık çalışma programımıza yerleştirmeliyiz.
  3. Günlük ve haftalık bir çalışma planı oluşturmak. Her güne saat kaçta başlayıp bitireceğimizi, haftanın belli günlerinde ne tür çalışmalara vakit ayıracağımızı, hafta sonlarını ne şekilde değerlendireceğimizi belirlediğimiz günlük ve haftalık bir plana sahip olmalıyız. İyi bir program çıkarabilmek için de evde geçen zaman dilimlerimizi, normal hayattaki çalıştığımız günlerimizle birebir örtüşecek şekilde kurgulamalıyız. Yani sabah işe gidiyormuş gibi kalkıp çalışma masamızın başına oturmak ve günün kalan saatlerini de bu çerçevede değerlendirmek. Bu noktada her sabah belli bir kalkış ve başlama saati belirlemek çok yerinde olacaktır. Bu saatin hane halkının ve genel olarak insanların uykuda olduğu 7:30-8:30 arasında bir saat olması çok iyi olacaktır. Böylece hayat hareketliliği başlayana kadar pek çok işimizi genel olarak da olsa yoluna koymuş oluruz.
  4. Günlük ve haftalık rutinler belirlemek. Her güne ve haftaya rutinlerimizi yerleştirmeliyiz. Mesela günde 30 sayfa kitap okuyacağım, haftada iki film/konferans/belgesel izleyeceğim, İngilizcemi geliştirmek adına günlük 45 dakika ayıracağım gibi. Özellikle bu dönem, yabancı dil için ertelediğimiz planları hayata geçirmek için büyük bir fırsat. O kadar çok uzaktan eğitim imkanı ve online eğitim alınabilecek platformlar var ki; herkes kendi öğrenme tarzına göre bir yol rahatlıkla bulabilir.
  5. Sağlıklı bir hayat sürdürmek için beslenmemize normal zamanların ötesinde dikkat etmek. Bolca dinleme imkânı bulduğumuz uzman doktorların açıklamalarından hareketle bağışıklık sistemimizi güçlendirecek bir beslenme programına başvurmalıyız. Bunun için de doğal ürünlere yönelmek, sebze ve meyve tüketimini artırmak; hamur işi, tatlı gibi bağışıklık sistemimizi zayıflatan ürünlerden bu süreci fırsat bilerek hızla uzaklaşmalıyız. Bu krizi, başta yeme içme olmak üzere sağlığımızı bozan her zararlı alışkanlıklardan kurtulmak için fırsat bilmeliyiz.
  6. Yine sağlıklı kalabilmemiz için uyku düzenimizi iyi planlamak. Günde 7-8 saatlik bir sağlığımız için yeterli görülüyor. Özellikle vücudumuzun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlayan melatonin hormonunun salgılandığı zaman dilimlerini, (gecenin erken saatlerinde başlayıp saat 02-04 gibi en yüksek seviyeye ulaştığı saatleri) uyku ile değerlendirmemiz çok faydalı olacaktır. Zira karanlık hormonu olarak bilinen melatonin hormonunun üretimi ve salınımı aydınlık ile sona erer. Dolayısı ile yedi sekiz saatlik uyku planlamasını 11:00 ile 7:00 arasına veya bir saat sonrasına yada öncesine yapabiliriz.
  7. Her gün mutlaka bir ya da birkaç dost/akraba/arkadaşınız ile teknolojinin imkânlarını kullanarak etkileşimde bulunabiliriz. Böylece hem ihmal ettiğimiz ilişkilerimizi onarmış hem de kendi duygusal gelişimimize katkı sağlamış oluruz.
  8. Dört duvar arasına sıkıştığımız şu günlerde beden sağlığımızın zinde ve dinç olması için çeşitli egzersizler yapabiliriz.
  9. Özellikle akşamlarımızı ve yine gün içinde belirlediğimiz araları çekirdek ailemizle nitelikli vakit geçirmeye ayırabiliriz. Mesela; resim arşivlerinin inceleyebilir, Mangala turnuvası düzenleyebilir, evde yarım kalmış işlerimizi nihayete erdirebilir, dost ve akrabalarımızla görüntülü sohbetler yapabiliriz. Ailedeki herkesin ortak ihtiyaçlarına hitap eden konuları belirleyip ilgili paylaşımları/programları takip edebiliriz.
  10. Yaşadığımız bu süreçte hayatımızda daha da etkin olan teknolojiyi, hedeflerimizi hayata geçirme noktasında nasıl daha etkin kullanırız sorusu üzerine kafa yorabilir, araştırmalar yapabilir, konunun umanları ile beyin fırtınaları gerçekleştirebiliriz.

Bir kısmını uyguladığım, bir kısmını da yeni keşfedip uygulamaya gayret ettiğim önerileri sizlerle de paylaşmak istedim. Kaygıyla ve endişeyle geçirdiğimiz bu günler; elimizdeki imkânları, kurumlarımızın ve kendimizin gelişim alanları ile ilgili fırsatları daha iyi görmemizi sağladı.

Her şerde bir hayır vardır anlayışına sahip olan bizler için yaşadığımız günlerin bize, ailemize, ilişkilerimize, işlerimize, ülkemize neler katacağına yoğunlaşmamız bu günlerden büyük kazanımlarla çıkmamızı sağlayacaktır.

Elimizdeki bu çok değerli zaman dilimlerini, gelecekle ilgili planlar yapmanın ötesinde, hemen şimdi planlarımızla ilgili adımlar atmak için değerlendirmek en isabetli tercih olacaktır.

Sağlıcakla kalınız.

İDRİS TOPÇUOĞLU

ACIBADEM OKULLARI GENEL MÜDÜRÜ