LGS TERCİHLERİ DEVAM EDİYOR…

Öğrencilerimizin ve ailelerimizin merakla beklediği liselere giriş sınavı sonuçları açıklandı. 02 Temmuz’da başlayan tercih süreci devam ediyor. Devlet okulları için e-okul üzerinden tercih başvuruları yapılırken, özel okullara aileler kendileri başvurabiliyor.

13 Temmuz’da sona erecek olan tercih işlemlerinin sonuçları 30 Temmuz da açıklanacak. Yerleştirmeden sonra dört kez nakil işlemi yapılacak. Nakil başvuruları 6 Eylül’e kadar devam edecek.

Dört nakil sonrası hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için 10-14 Eylül tarihleri arasında tekrar başvuru alınacak.

 

TERCİH İŞLEMLERİ NASIL YAPILIYOR?

Öğrencilerimiz kendileri ya da mezun oldukları okullar aracılığıyla e-okul üzerinden tercih yapabiliyor. Tercih sayfasında 2 kez 5 okullu liste oluşturuluyor. İlk listede yerel kayıt dediğimiz, öğrencinin ev adresine dayalı olarak kendi kayıt bölgesinden okullar gözüküyor. Ayrıca yine bu bölümde, öğrencinin ev adresine yakın olan fakat kendi kayıt bölgesi içerisinde olmayan, komşu kayıt bölgesindeki okullar yer alıyor. Yerel kayıtlarda 5 tercihten 3’ünün öğrencinin kendi kayıt alanından olması koşulu aranıyor.

Öğrenciler yerel kayıt için tercih listesi oluşturduktan sonra ancak sınavla öğrenci alan okullar için tercih sayfasını açabiliyor.

İkinci 5 okullu liste ise sınavla öğrenci alan okullardan oluşturuluyor. Burada öğrenciler yüzdelik dilimlerine göre istedikleri okulları tercih edebiliyor.

 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Yerel kayıt için tercih yaparken en az iki farklı okul türü seçilmesi gerekiyor. Ayrıca aynı okul türü en fazla 3 kez yazılabiliyor. Kalan 2 tercihin farklı okul türüne ya da türlerine ait olması gerekiyor.

Yine yerel tercihlerde, ilk 3 tercihin öğrencinin kendi kayıt bölgesindeki okullardan olması gerekiyor. Son 2 tercih komşu kayıt bölgesindeki okullar arasından seçilebiliyor.

Sınavla öğrenci alan okulları tercih ederken ise yüzdelik dilimlere dikkat ederek tercih işlemlerinin yapılması önem arz ediyor.

Sınavla öğrenci alan okulları seçerken, yüzdelik dilimin üzerinde, yüzdelik dilim aralığında ve yüzdelik dilimin altında olmak üzere 5 okul sıralanabilir. Örneğin %5’lik dilimde yer alan bir öğrencimiz, %3-5 aralığından 2 okul, %5-7 aralığından 2 okul ve %7-10 aralığından 1 okul yazarak tercih listesini oluşturabilir.

Yine sınavla alan okulları seçerken okulun konumuna ve fiziksel şartlarına, öğrencileri üniversiteye hazırlama süreçlerine, verdiği dil eğitimine, sosyal çevresine ve sosyal kulüplerine bakılabilir. Ayrıca öğrencinin üniversite sınavında tercih etmeyi düşündüğü bölümler, bu bölümlerde eğitim görebilmek için gerekli beceriler ve bu becerilere ilişkin öğrencinin mevcut durumu ile öğrencinin ilgileri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Tüm öğrenci ve velilerimize tercih sürecinde kolaylıklar dileriz.

 

FURKAN YAHYA KONYALI

ACIBADEM OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK ZÜMRE BAŞKANI